Успешно участие на община Асеновград в оперативна програма Региони в растеж
Успешно участие на община Асеновград в оперативна програма Региони в растеж / община Асеновград

„Община Асеновград постигна общата цел на проектното предложение, а именно: укрепване на капацитета на община Асеновград за успешно участие в оперативна програма «Регони в растеж» 2014 – 2020 г. чрез: изграждане на техническа готовност за подобряване на социалната, образователна и културна инфраструктура и на градската среда в гр. Асеновград”. Това обяви заместник-кметът на общината инж. Мария Вълканова по време на заключителната пресконференция по проект „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за програмен период 2014 – 2020 за гр. Асеновград“ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“.

Изборът за най-добро обемно-пространствено решение и за предложените мерки за всеки един от обектите е направен въз основа на проведени 2 широки обществени обсъждания с представители на заинтересованите страни и граждани от гр. Асеновград. Проектите са изготвени във фаза: работен проект с обобщена количествено стойностна сметка за всеки от обектите.

Успешно участие на община Асеновград в оперативна програма Региони в растеж
netinfo
1. Проектът за обект: Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на читалище „Родолюбие”, гр. Асеновград предвижда  следните мерки: Подмяна на съществуващата дограма, интериорно решение, Топлоизолация, Частичен ремонт на покривното покритие и отводняването, Топлоизолация на покрива, Решение за залата и за сцената, Ремонт на санитарни възли, Електро инсталация и въвеждане на енергоспестяващо осветление, Отоплителна инсталация, Осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение, Климатизация, Решение за пропадналия под във фоайето пред залата, Мерки за противопожарна безопасност.

2. Проектът за обект: Благоустрояване на част от централната зона и площад „Акад. Николай Хайтов” в гр. Асеновград дава решение за укрепване на конструкцията на площанотото  пространство и предоставя техническо решение за изпълнението на следните мерки: Решение за подмяна на настилките, Рехабилитация и изграждане на подземна инфраструктура – Ел и ВиК - Поливна система, Решение за места за спорт на открито и сцена на открито, Решение за нулевия цикъл на незавършена сграда по отношение на вертикалната планировка, Решение за внедряване на енергоефективно улично и алейно осветление, Обособяване нови и подобряването на съществуващи зелени площи, нови пейки, беседки, чешми, фонтани, Изграждане на достъпна градска среда за хора в неравностойно положение.

3. Проектът за обект: Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на ЦДГ „Надежда”, гр. Асеновград предвижда  предоставяне на техическо решение за изпълнение на следните мерки: Топлоизолация и фасадно решение, Ремонт на покривното покритие и отводняването, Топлоизолацията на покрива, Ремонт на санитарни възли, Електро инсталация и въвеждането на енергоспестяващо осветление, ВиК инсталации, Отоплителна инсталация, Осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение, Климатизация, Подобряване на дворното пространство и уредите, места за игри, отдих и спорт.

4. Проектът за обект: Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на ОДЗ „Зорница”, гр. Асеновград предлага  техическо решение за изпълнение на следните мерки: Топлоизолация и фасадно решение, Подмяна на дограмата, Решаване на идентифицираните по времето на обследването конструктивни проблеми (пукнатини в стените), Ремонт на покривното покритие и отводняването, Топлоизолацията на покрива, Ремонт на санитарни възли, Електро инсталация и въвеждането на енергоспестяващо осветление, ВиК инсталации, Отоплителна инсталация, Осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение, Климатизация, Подобряване на дворното пространство и уредите, места за игри, отдих и спорт, ограда, техническо решение за сградата на Млечната кухня. Препоръчва се нейното разрушаване до кота настилка и обособяването на кът за отдих.

5. Проектът за обект: Благоустрояване на междублокови пространства в ж.к „Запад”, гр. Асеновград” ще подобри и реновира градската среда на ж.к. „Запад”. Проектът предоставя техническо решение за изпълнението на следните мерки: Изграждане и възстановяване на улични и тротоарни настилки, поставяне на нова маркировка, монтиране на пътни знаци, Рехабилитация и изграждане на подземна инфраструктура – ВиК и Поливна система, Решение за места за спорт на открито, Решение за внедряване на енергоефективно улично и алейно осветление, Обособяване нови и подобряването на съществуващи зелени площи, Мерки за облагородяване – подмяна на алейни настилки, поставяне на елементи на градско обзавеждане (пейки, беседки, кошчета за отпадъци), поставяне на енергоспестяващо алейно осветление, озеленяване, скосяване на тротоари и достъпни алеи за хора в неравностойно положение, изграждане на детски площадки, предназначени за възрастови групи от 0-3/3-12 години, съобразени с изискванията за безопасност, Изграждане на достъпна градска среда за хора в неравностойно положение, Решение за зони за разхождане на кучета.