Уреждат съдийка с евтин общински апартамент миг преди вдигането на цените
Уреждат съдийка с евтин общински апартамент миг преди вдигането на цените / netinfo
От 3 на 10 години се увеличава срокът, след който настанените в общинско жилище наематели могат да кандидатстват за закупуването му. Това предвиждат промени в наредбата за общинските жилища, които трябва да бъдат гласувани на днешната сесия на Общинския съвет. Въвежда се и минимален праг за продажните цени, които досега бяха около 1/3 от пазарните. Общинските апартаменти вече ще се продават на 80% от пазарната им стойност, ако съветниците одобрят проекта на ресорния заместник-кмет Петко Атанасов.

Преди промените в наредбата да бъдат гласувани обаче съветниците ще одобрят продажбата на апартамент от 111 кв.м. в „Кършиака” само за 70 хиляди лева. Купувач е седемчленното семейство на апелативната съдийка Цветанка Михова, което обитава апартамента на ул. „Благовест”1 от 8 години. Според брокери, цената е поне наполовина от пазарните в този район, около второто колело на панаира. Апелативната съдийка вероятно ще е последната, уредила се с евтин апартамент, от общо 300 наематели, кандидатствали за закупуване.

С промените в наредбата за общинските жилища се затяга и режима за наемателите, които не плащат редовно. Те ще бъдат изваждани, ако повече от 3 месеца не погасят наема и консумативите си.