Ураганният вятър нанесе щети в редица градове в страната. Има редица получени сигнали за паднали дървета, прекършени клони и разкъсани билбордове.

По данни на НИМХ в София и още 19 области е обявен жълт предупредителен код за силен вятър. Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 90 км/ч.

В останалите осем области на страната е в сила оранжев код.

Ето в кои градове има нанесени щети:

София:


Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са реагирали на седем сигнала за паднали клони и дървета. Това съобщи директорът на аварийните екипи Красимир Димитров.

Сигнали за паднали клони и дървета в столицата

От Общината припомнят, че строителните филми, изпълнителите на обекти трябва да обезопасят строителните огради и скелета на съответните си обекти. Търговците трябва да проверят рекламно-информационните си елементи.

На гражданите се препоръчва да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци. От летище София съобщиха, че към момента няма отклонения в полетните разписания.В Бели искър заваля..сняг.

Пловдив:

Поради силния вятър и паднали дървета е преустановено движението на влаковете в междугарието Пловдив-Филипово. Това съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Паднали дървета спряха движението на влаковете между Пловдив и Филипово

Движението е пренасочено през жп гара Скутаре. Има нарушения в графика на движение на влаковете. Аварийни екипи на НКЖИ работят по отстраняване на повредите по контактната мрежа.Разчистването на Пловдив от последствията от ураганния вятър продължава, съобщиха от пожарната.През последното денонощие екипите на пожарната са реагирали на 64 сигнала за произшествия. Продължават да постъпват нови съобщения, по които работят повече от 30 пожарникари и спасители.

Пожарна Пловдив

Паднали дървета и клони върху автомобили и пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели - са само част от подадените сигнали по които служителите на пожарна и спасители от сектор СОД работят.

След силния вятър в Пловдив: Паднали дървета, смазани коли и висящи ламарини (СНИМКИ)

Под напора на вятъра дървета са се стоварили върху паркирани автомобили, като част от тях са смазани от тежестта им. Сигналите за щети от този тип са близо 44. Пловдивска област е сред 8-те в страната, за които е обявен оранжев код. Апелират се шофьорите да не паркират под дървета.

Пожарна Пловдив

Пожарна Пловдив

Припомняме, че през вчерашния ден силна буря удари Пловдив. Десетки са подадените сигнали за паднали дървета и счупени клони, а изолация на блок падна върху детска градина.
 
Сливен:

Вятърът в Сливен, който започна снощи, придружен с лек дъжд, надвишава 80 км/час, съобщиха от Общината. Рано сутринта има прекършени клони, паднала е бреза зад строителната гимназия, разкъсани билбордове и увредена предизборна шатра.

Прекършени клони и разкъсани билбордове в Сливен, вятърът е над 80 км/час

Има повреди по проводите на кабелни оператори. Собствениците са информирани и се предприемат мерки. Към момента има единични сигнали за прекъсване на електричеството.

Всички екипи от Общината и дружествата работят по подадените сигнали.

Плевен:

В област Плевен екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) са реагирали на над десет сигнала за паднали клони и предмети на пътните платна.

Това съобщи старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен. Тя уточни, че това са сигналите, на които е реагирано само до 08:30 часа тази сутрин, т.е. от изминалата нощ, когато започна и силният вятър. Няма постъпила информация за бедстващи хора.

Паднали клони и предмети заради силния вятър в Плевен

От пожарната съветват гражданите да бъдат внимателни при придвижването си, да обезопасяват от незакрепени предмети прозорците и балконите на жилищата си, както и на търговски и офис обекти. Изпълнителите на строителните дейности да проверяват състоянието на строителните огради и скелета.

Средната скорост на вятъра в област Плевен е около 36 км/ч като са регистрирани пулсации от 58 км/ч през нощта. Това съобщи Валентина Радойска, синоптик в плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Пазарджик:

От снощи до тази сутрин екипите на пожарната в Пазарджик са се отзовали на пет сигнала за възникнали инциденти в резултат на поривистия вятър. 

Силният вятър събори дървета в Пазарджишко

Това съобщи говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов.Той уточни, че е отстранено паднало дърво на пътя между селата Черногорово и Тополи дол, две дървета и клони от улици в Пазарджик, два са сигналите за надвиснали ламарини от сгради в областния град.

"Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети", посочи още Стоянов.

Враца:

Предупреждение за бурен вятър е постъпило до Областна администрация Враца от Националния институт по метеорология и хидрология и от Метеорологичния център на Военновъздушните сили, съобщиха от администрацията.

Кодът за областта е оранжев за вятър със скорост до 32 м/с. В тази връзка от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са дадени допълнителни указания до териториалните ѝ звена за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации, като за метеорологичната прогноза са уведомени и директорите на областните дирекции на МВР.

Жълт и оранжев код за опасно силен вятър в страната

От Областна администрация Враца призовават гражданите да се движат с повишено внимание на открито, поради опасност от падащи предмети. Силен вятър във Враца имаше и в началото на годината, когато в периода 17-20 януари бяха нанесени големи щети по съоръжения и сгради, бяха изкоренени дървета, а няколко граждани пострадаха.

На територията на общината беше обявено частично бедствено положение, а размерът на щетите бе близо 270 хил. лв. За известно време бяха прекъснати контактните мрежи на тролейбусния транспорт и БДЖ. Вятърът тогава достигна скорост до 140 км/ч.

Търговище:

Максималните пориви на вятъра в Търговищко достигнаха 20 метра в секунда. Посоката е западна, силният вятър е започнал след полунощ и продължава и сега, каза за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Търговище Красимира Стойчева.

В региона преминаването на студения циклон се усеща не само от вятъра, чиято скорост се равнява на 72 км/час, но и от разликата в температурите. Вчера, по данни на метеоролозите, максималната измерена температура в Търговище е била 22,4 градуса, докато в 7:00 часа са отчетени 4 градуса. 

Баба Марта се развихря - ще донесе студ, вятър и дъжд

Силният вятър е съборил дървета, има изпадали клони в различни части на областта. В община Търговище има сигнали за паднали дървета по пътя между селата Вардун-Черковна и Търговище-Лиляк.

От ОД на МВР допълниха, че паднало дърво на пътя Търговище-Попово в района на село Дралфа временно е затруднявало движението. Паднала указателна табела е имало и на първокласния път София-Варна, при разклона за село Презвитер Козма. 

"В Омуртагско е имало временно прекъсване на електрозахранването в няколко села. Общинското ръководство е осъществило връзка с всички кметове, няма информация за сериозни поражения от вятъра", каза заместник-кметът Юнал Османов. В центъра на града вятърът е съборил голям бор, мястото е обезопасено, след спирането на вятъра ще започне разчистване на терена.

Велико Търново:


Силният вятър във Велико Търново събори контролер на светофар на оживено кръстовище до голям супермаркет и три дървета, получени са сигнали и за отронена мазилка на жилищни сгради, съобщиха от Общината.

Контролерът на светофара се е провесил на един от стълбовете, но не е паднал върху платното, опасният елемент от светофарната уредба е отстранен. Три дървета са паднали на различни пътни участници - между селата Балван и Емен, по пътя към село Габровци и на панорамния път към Великотърновския университет.

Няма пострадали хора, екипи на пожарната отстраняват дърветата. В сутрешните часове силата на вятъра в региона е била около 32 километра в час, като поривите са достигали до 65 километра в час, уточниха от общината. Няма данни за прекъснато електрозахранване.

Русе:


Вятър със скорост близо 90 км/ч духа в Русе. Предупреждение бе изпратено до капитаните на кораби по Дунав и пристанищните оператори.

Наложено беше ограничение за акостиране на празни плавателни съдове в лиманите, а останалите кораби трябва да се съобразят с обстановката по реката, уточниха от "Морска администрация".
 

Заради силния вятър пристанищните кранове спряха работа. Предприети са необходимите мерки за обезопасяването им. Поривите на вятъра събориха дърво на една от централните улици в Русе. 

Планините:

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст (БЧК). Навсякъде духа силен вятър, а във високите части - бурен. На много места има нова снежна покривка от около 10 см.

ПСС предупреди за бурен вятър в планините

Във високите части на планините има мъгла. През изминалото денонощие няма инциденти с туристи.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
БТА/Meteo Balkans/nova.bg