В област Плевен екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) са реагирали на над десет сигнала за паднали клони и предмети на пътните платна.

Това съобщи старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен.

Силният вятър събори дървета в Пазарджишко

Тя уточни, че това са сигналите, на които е реагирано само до 08:30 часа тази сутрин, т.е. от изминалата нощ, когато започна и силният вятър. Няма постъпила информация за бедстващи хора.

От пожарната съветват гражданите да бъдат внимателни при придвижването си, да обезопасяват от незакрепени предмети прозорците и балконите на жилищата си, както и на търговски и офис обекти. Изпълнителите на строителните дейности да проверяват състоянието на строителните огради и скелета.

Средната скорост на вятъра в област Плевен е около 36 км/ч като са регистрирани пулсации от 58 км/ч през нощта. Това съобщи Валентина Радойска, синоптик в плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очакванията са силният вятър да продължи днес и утре като на  моменти скоростта му да достига и до над 70 км/ч. За днес в областта НИМХ е издал предупреждение от втора степен (оранжев код) за силен вятър. 
Елина Кюркчиева, БТА