Управителите на общински фирми с парични бонуси за вдигнати заплати на персонала
Управителите на общински фирми с парични бонуси за вдигнати заплати на персонала / netinfo

Управителите на общинските фирми в Пловдив ще минат на плаващо заплащане, в зависимост от финансовите резултати на дружествата и активите и персонала, който управляват. Предложената от заместник-кмета по стопанската политика Георги Григоров методика за възнагражденията ще бъде гласувана на сесията в четвъртък. Тя предвижда заплатите на управителите да се коригират всяко тримесечие.

При ръст на печалбата шефовете на общинските фирми ще получават 440 лева повече, а при спад ги очаква намаление с 220 лева, обясни заместник-председателят на Общинския съвет Сузана Николова. Ако дружеството просрочи задължения, заплатата на управителя пада също с 220 лева. Директорите вече ще бъдат заинтересовани от вдигане възнагражденията на работещите, тъй като това ще носи и на тях бонус в размер на една минимална заплата.

Ако предложените показатели бъдат гласувани от Общинския съвет, заплатите на управителите на ДКЦ-тата в Пловдив ще се вдигнат леко и ще станат около 2000 лева. Около 1300 лева, т.е. почти колкото кмета Славчо Атанасов ще получава управителят на комуналната фирма “Чистота” Радослав Кошински. По така предложената методика обаче ще има и орязани заплати на част от шефовете на общински дружества и предприятия. Най – драстично – от 2000 на около 800 лева, заради натрупани дългове ще падне възнаграждението на управителя на “Митнически терминал”.