Панаир на занаятите
Панаир на занаятите / снимка: Кирил Кирилов
панаир на занаятите
94638
панаир на занаятите
  • панаир на занаятите
Уъркшоп „Балканска огърлица 2017” се провежда в Пловдив по време на тазгодишния Есенен панаир на занаятите. Ежегодният фестивал започва днес и ще приключи на 24 сепетември, като традиционно е част от Празниците на Стария град. Огърлицата ще бъде изработена до 22 септември в бижутерската работилница на СУ „Никола Вапцаров”. Кирил Кирилов допълва.

Всеки участник ще изработи два елемента от сребро, които ще бъдат сглобени в една огърлица. За първия елемент се предоставя плочка с размер 40х40 мм и ювелирен камък, който да бъде вграден, инкрустиран и украсен по идея на майстора. Вторият елемент с размер 40х60мм се изработва изцяло по идея на майстора, разказа Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара.

В изработването на огърлицата ще се включат майстори от България, Сърбия, Македония и Германия. В Панаира на занаятите ще участват 70 български майстори-занаятчии, като има представител и на сръбския град Нови Сад, който ще бъде Европейска столица на културата през 2021 г.

Ще бъдат представени и демонстрирани над 20 занаята: металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, керамика, ножарство, стъклопис, свещолеене,  шекерджийство, изработване на кукли от текстил, кожарство и други.

Във фестивала ще участват и децата от керамичното ателие към Комплекса за Социални Услуги „ОЛГА СКОБЕЛЕВА“. Всички демонстрации и базарът са на ул. „Райко Даскалов“ (или старата Узун Чаршия). 

Чуйте и от приложеното аудио.