УМБАЛ „Св. Георги” с 37 млн. лв. дългове, налични са 30% от парите за майски заплати
УМБАЛ „Св. Георги” с 37 млн. лв. дългове, налични са 30% от парите за майски заплати / Dariknews.bg, архив

Без законово основание са прекратени процедурите по провеждане на конкурси за ръководители на клиники и отделения в УМБАЛ „Св. Георги" е едно от констатираните нарушения при проверката на ИА „Медицински одит" в лечебното заведение. В доклада на медицинския ДАНС, изготвен след разпоредената от здравния министър Анна-Мария Борисова пълна ревизия, се казва още, че ценоразписът на платените медицински услуги не е бил разглеждан от Съвет на директорите, което е нарушение на правилата за управление на болницата като дружество със 100% държавно участие. Заключенията от него са били оповестени днес от новия изпълнителен директор на болницата доц. Карен Джамбазов.

Основно изискване в доклада на Изпълнителната агенцията е да се преразгледа структурата на Университетската болница в Пловдив.  Да се отчете реалният брой легла, които са необходими за капацитета на персонала, пълен обем от дейности, разходи и ефективност.

Задачата на новия борд на директорите е да преразгледа всички съществуващи договори за наем на обособени площи, както и целесъобразността на сключените извънтрудови споразумения, обясни новият болничен шеф.

Предписанията на ИА „Медицински одит" са за въвеждане на интегрирана болнична информационна система за контрол на разходите на лекарства и консумативи и съкращаването им на всички нива. Не е изпълнено и задължението на УМБАЛ „Свети Георги" по Закона за защита на личните данни да се регистрира като администратор на лични данни.

Основният въпрос пред болницата е връщане на доверието на пациентите и редовното изплащане на заплатите на персонала, подчерта доц. Джамбазов. Към днешна дата разполагаме с паричен ресурс за изплащане на 30% от чистото възнаграждение за месец май, добави той.

Справката на финансовия отдел на болницата сочи, че към 30 юни очакваните задължения ще са в размер на 37 млн. лева. Краткосрочните задължения на дружеството в момента са около 32 млн. лева, от които просрочени - към 17 млн. лева.

Промени в състава на зам.-изпълнителните директори на болницата няма да има. База 2 ще се ръководи както досега от доц. Петко Недев, а База 1 - от доц. Жанет Грудева. Инж. Атанас Чилингиров продължава да изпълнява задълженията си като заместник по административно стопанските дейности, а инж. Минко Минков - по икономическите въпроси.