/ Община Асеновград
Укрепването на свлачището по пътя за Асеновата крепост ще започне през пролетта. Това съобщиха от пресцентъра на община Асеновград. След като общината кандидатства и бяха отпуснати 460 000 лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, следващата стъпка е да се проведе обществена поръчка за избор на изпълнител.

Частично бедствено положение в община Асеновград

Укрепването ще включва изграждане на подпорна стена и анкери, поставяне на мантинела и ограда. Докато настъпи моментът на стартиране на укрепителните дейности, при свлачището ще бъде поставена закупената с общински средства светофарна уредба, припомниха от общината. 

Николай Нанков: Пороите активираха свлачище на пътя Асеновград

От администрацията изчакват одобрението на КАТ-Пловдив за поставянето на светофара. Той ще осигурява разминаването на автомобилите по пътя, който е единствената пътна връзка не само за крепостта, но и за родопските села Яврово, Лясково и Добралък.

Дадоха 460 000 лв. за свлачището под Асеновата крепост

Уредбата ще бъде поставена в двете части на свлачището на разстояние около 100 метра от него. Толкова е и дължината на самия компрометиран участък. Автобуси и тежкотоварни автомобили няма да бъдат допускани да преминават, докато участъкът не бъде укрепен. Туристите, които смятат да посетят НПК Асенова крепост, ще трябва да изминават пеша около 500 метра.

Пътят за Асенова крепост може да се блокира напълно заради активизирало се старо свлачище (СНИМКИ)

Пропускани ще бъдат само леки коли и автомобили със специален режим на движение, както и сметопочистващи и снегопочистващи машини. 

Поставят светофар при свлачището под Асеновата крепост

Участъкът около свлачището ще бъде приоритет в снегопочистването, съобщи зам.-кметът по строителството в Асеновград инж. Стоян Димитров. Той посочи, че обследването на отсечката е показало, че са възникнали и нови пукнатини. 

Екоинспектори спешно провериха река Чепеларска по сигнал за замърсяване (СНИМКИ)

Свлачищните процеси в този район датират от доста години. Последно пътят беше укрепван преди около 6 години, когато се беше свлякъл склонът към главния път между Асеновград и Смолян. Тогава геолози проучваха участъка, а след това той беше укрепен от местна пътностроителна фирма. Заради подпочвените води и горските ручеи, както и поради снеготопенето през следващите години, свлачищните процеси продължават.