/ БГНЕС
Община Асеновград ше постави светофар при свлачището под  Асеновата крепост. От администрацията са поискали съдействие от правителството за по-скорошното укрепване и възстановяване на свличащия се път.

Паднали камъни затрудняват движението по пътя Асеновград-Смолян

След обилните дъждове в района, продължили около 36 часа, свлачището на пътя за  Асенова крепост се активира отново. Получи се цепнатина в средата на асфалтирания участък, който е от близо 100 метра.

„Изпратено е уведомление за проблема до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и имаме уверение, че при следващото й заседание ще бъде разгледано, за да започнем строителни действия да се възстанови пътят”, уточни кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Той допълни, че в района на свлачището ситуацията е тежка, тъй като над  Асеновата крепост живеят хора в три населени места и това е единственият път за селата Лясково, Яврово и Добралък. Ако в кратки срокове пътят не бъде възстановен и укрепен съществува опасност трите населени места да бъдат временно отцепени.

Укрепват 74 свлачища и срутища по републиканската пътна мрежа

Община Асеновград ще настоява по-скоро да бъде отпуснато финансирането, за да не се стигне до тази ситуация. Към момента е заделен финансов ресурс за закупуване на светофарна уредба, с която ще се пропуска движението по определен ред. Тя е със собствено захранване.

„Участъкът е на завой и е опасен, защото няма видимост с отсрещния край на пътя макар, че растителността бе почистена. Но светофарната уредба може да действа определено време. Свлачището си е там, съществува и вероятността да тръгне отново е много голяма”, изрази притеснението си градоначалникът.

Припомняме, че преди няколко години пътят се напука на няколко места и почти беше разрушен, което пък наложи той да бъде укрепван.