Училищна лавка тъпче децата с пържени картофи и след 2 проверки на РИОКОЗ
Училищна лавка тъпче децата с пържени картофи и след 2 проверки на РИОКОЗ / Снимка: Даниела Ковачева
Училищна лавка тъпче децата с пържени картофи и след 2 проверки на РИОКОЗ
23564
Училищна лавка тъпче децата с пържени картофи и след 2 проверки на РИОКОЗ
  • Училищна лавка тъпче децата с пържени картофи и след 2 проверки на РИОКОЗ

Въпреки двете проверки на инспектори от РИОКОЗ лавката в двора на училище „Екзарх Антим I" продължава да предлага тостери с пържени картофи, газирани напитки, айрян със сол и кафе - все забранени от Наредба 37 храни. Това установи репортерска проверка на Дарик, направена по сигнал на петокласничка в същото училище.

Наемателят на павилиона обясни, че слага само по две-три картофчета в тостер и че безалкохолните ги продава до изчерпване на количествата.  Той потвърди, че от здравната инспекция са го проверявали и са го предупредили да спре с продажбата на нездравословните храни и напитки, но въпреки това продължава да ги пласира, тъй като основните му клиенти са студенти от Медицинския университет, който е на отсрещния тротоар и мунувачи по бул. Васил Априлов".  /Чуйте какво каза още търговецът от прикачения звуков файл/

Конфликтът идва оттам, че лавката му е в двора на училището и въпреки уверенията на търговеца, че учениците почти не купуват от него, това е нарушение на Наредба 37 на Министерството на здравеопазването.

От РИОКОЗ не успяха да ни дадат информация, дали конкретната лавка е проверявана и има ли издадени предписания и протоколи за нарушения. Оттам само заявиха, че всички павилиони, лавки и столове на територията на областта са проверени дори по два пъти. Остава въпросът, защо тогава продължава продажбата на нездравословни храни в училищата? Иначе непрекъснато  говорим за затлъстяването сред подрастващите и си чупим краката да организираме кампании за борба с него.