Търсят децата без джипи за реимунизация срещу хепатит
Търсят децата без джипи за реимунизация срещу хепатит / netinfo
Децата, които са ваксинирани срещу хепатит ”А” по време на миналогодишната епидемия, но не са включени в графика за предстоящата повторна имунизация, ще бъдат издирени с помощта на Регионалната здравно осигурителна каса, съобщи за Дарик директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян. По думите й, около 200 от тях са с променени лични лекари и липсват в списъците на семейните доктори за предстоящата реимунизация.

От РЗОК ще изискат джипитата в областта да подадат информация за новозаписани пациенти, които подлежат на втора игла срещу жълтеницата. Ако те не бъдат обхванати, съществува вероятност от нов взрив на хепатит, категорични са епидемиолозите.

Реимунизацията срещу хепатит "А" на децата от ромските квартали на Пловдив ще протече от 23 април до 23 май. ВИмунизационния кабинет на РИОКОЗ Пловдив през целия период ще бъдат ваксинирани деца без личен лекар. Вече са доставени необходимите 10 500 ампули, които ще бъдат раздадени по график от 16 до 20 април на личните лекари. Списъците с подлежащите на реимунизация деца от кварталите Столипиново, Хаджи Хасан махала и Шекер махала са изготвени и в момента се изпращат покани до родителите за участие в кампанията, казаха още от РИОКОЗ.