Трима миньори загинаха в мина Джурково. Шлосер оцеля по чудо.
Трима миньори загинаха в мина Джурково. Шлосер оцеля по чудо. / netinfo
Трима души загинаха при инцидент в мина Джурково в община Лъки.Това съобщиха рано тази сутрин от Националния медицински-координационен център.

Загиналите са Иван Кехайов и Владимир Баткаджов. Колегата им Димитър Костадинов е загинал по-късно при опит да ги спаси, потвърди за Дарик радио заместник - директорът на "Лъки Инвест" Иван Раичков. Третият дежурен в смяната на Кехайов и Баткаджов, който е работил като шлосер, е останал жив по чудо.  Двама техни колеги от другата смяна са били леко обгазени, прегледани са от лекар и са пуснати под домашно наблюдение.

По информация на Дарик радио трупът на Иван Кехайов е откаран в съдебна медицина за аутопсия. Според първоначалните данни причина за смъртта му са тежки травматични увреждания след падане от голяма височина. Все още няма ясна информация дали е имало взрив в мината. Има вероятност Кехайов да е паднал от 70 метровашахта.

В съдебна медицина на ВМИ Пловдив е откаран трупът и на четвърти миньор - Любомир Дамянов, който обаче е починал на работното си място от сърдечна недостатъчност преди два дни.

Първоначалните данни от инцидента за повече загинали и силно обгазени миньори не се потвърди. 


Трагедията е станала към 22.30 часа снощи. Към момента има разминаване в информацията за причините за трагичния инцидент. Според Иван Раичков в мината не е имало взривове от два дни. Предположенията са за откъсване на голяма скална маса, която затрупва миньорите 100 метра по земята.

Според друга версия, миньорите са загинали по време на взривове и срутване в мината.

Районната инспекциа по труда в Смолян проверява дали са спазени технологичните изисквания за проветряване и оросяване след последните извършени взривни работи в участъка на мината, където е станал инцидента, каза пред Дарик директорът Таньо Караиванов.

Според първоначалните показания на миньорите последните взривове там са били извършени от първата смяна на 27 ноември, а втората смяна не е имала никакви проблеми и оплаквания. Въпреки това основната версия е за отравяне с взривни газове, каза Караиванов. В момента инспекторите от РИТ извършват пореден оглед на място в рудника.

Лъки е в траур. Миньорите са освободени от работа.

Това е вторият тежък инцидент в рудник „Джурково” за последните две години. Тогава в друг участък на рудника загина един миньор.