община Септември
община Септември / netinfo

Траурна агенция заведе дело срещу Община Септември с мотива, че дава монополни права на конкурентна фирма над гробищните паркове. Жалбата на местното дружество „Мирчо-2013“ ЕООД атакува наредбата, уреждаща реда за провеждане на тъжните ритуали и стопанисване на гробищните паркове, одобрена с гласовете на 16 от 17-те общински съветници през юли миналата година.

Четири текста от нормативния документ карат и прокурора по делото в Административния съд – Живко Пенев, да се произнесе, че жалбата е основателна. С тях управлението е дадено на частна фирма и се стига до момента, когато се събират такси. Това е в компетентността на общината и противоречи на Закона за местните данъци и такси, което е основание за отмяна на текстовете, смята прокурорът.

С чл. 5 управлението на гробищния парк се възлага на фирма (общината има договор за това с пазарджишка агенция). Според чл. 8 е регламентирано, че изкопаването на гробове се прави от гробари или агенции, с което общината има договор или посочени от кмета на населеното място. Чл. 24 пък предвижда траурните фирми да могат да влизат в гробищата след уведомяване на лицето, отговарящо за стопанисването им, което да ги съпровожда. В чл. 26 е забранено частни лица или фирми да копаят гробове без позволение от кмета, упълномощен от него служител или отговарящия за поддръжката на гробищния парк.

Съдът обаче прецени, че така въведеният ред е уведомителен, а не разрешителен и не създава монопол. Жалбата на „Мирчо-2013“ ЕООД е отхвърлена.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.