"Типофест" с трето издание в Пловдив
"Типофест" с трето издание в Пловдив / netinfo
Единственият по рода си фестивал за шрифт става част от програмата на Европейска столица на културата
Стартира третото издание на „Типофест“ - единственият по рода си дизайн фестивал в България. Типофест е дизайн биенале за хора, които са увлечени от калиграфия, летеринг и шрифт. Третото издание на фестивалната програма съдържа международна конференция и няколко работилници със забележителни професионалисти в областта, които се провеждат в София и Пловдив последователно от 21 до 29 май.

Днес в рамките на биеналето ще се проведе международна конференция с едни от най-известните дизайнери от страната и чужбина в областта на шрифта. Събитието ще доведе в Пловдив световно известни специалисти от Берлин, Лондон, Москва, Копенхаген, Париж и др., които ще обсъждат последните тенденции в тази област. Навлизането на компютъра и мобилните устройства масово в живота превръща умението за работата с текст и шрифт в необходимост. В същото време дори сред занимаващите се с дизайн трудно могат да бъдат открити грамотни и професионално подготвени специалисти в областта на шрифта и типографията. Българският шрифт за много хора е непознат като явление. Малко са хората, които знаят, че освен църковнославянската писменост, българската държава е дала на света и съвременна, българска форма на кирилицата.

В рамките на конференцията от 17.30 часа в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив ще се проведе и публична дискусия с вход свободен на тема „Графичната идентичност като инструмент за комуникация на културните институции“. 

В дискусията ще се включи Аня Святловска, художествен директор в Музея за история на Варшава, която ще разкаже как е разработила и внедрила нова система за визуална идентичност в музейния обект. От българска страна участват  студио „ Пункт“ с работата си по новото лого на „Пловдив 2019“ и Красен Кръстев и проекта му за Етнографски музей на открито "Етър".