Терористичен атентат с трима загинали и 14 ранени на летище Пловдив (СНИМКИ и АУДИО)
Терористичен атентат с трима загинали и 14 ранени на летище Пловдив (СНИМКИ и АУДИО) / снимки: Кирил Кирилов
Терористичен атентат с трима "загинали" и 14 "ранени" на летище Пловдив (учение)
89978
Терористичен атентат с трима "загинали" и 14 "ранени" на летище Пловдив (учение)
  • Терористичен атентат с трима "загинали" и 14 "ранени" на летище Пловдив (учение)

Няма пряка заплаха за сигурността на България, съобщи днес край Пловдив вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите й има потенциална опасност, но конкретна заплаха към момента няма. Думите й потвърди и главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Двамата бяха на летище Пловдив, за да ръководят учебна антитерористична операция.

Трима „загинали“ и 14 „ранени“ – такава е статистиката от днешното антитерористично учение, което се проведе край село Крумово. Загиналите са терористи, а ранените – пасажери и служители на реда.

Действието се разигра по следния сценарий:

Тримата терористи пристигнаха на аеропорта с лека кола. Единият от тях, носещ раница, влезе в сградата на терминала. Малко по-късно мъжът произведе изстрели с пистолет. Полицията успя да го елиминира, но дистанционно беше задействан експлозив, намиращ се в раницата, при което пострадаха пътници. Двамата оцелели терористи избягаха с колата и откриха огън по екип на пловдивската полиция. Те бяха преследвани, докато не се укриха в изоставено военно поделение.

Терористичен атентат с трима "загинали" и 14 "ранени" на летище Пловдив (СНИМКИ и АУДИО)
netinfo

Междувременно всички пасажери бяха евакуирани, а на ранените беше оказана първа помощ. Седем реанимобила се включиха в спасяването на пострадалите. Участваха специализирани автомобили на Министерството на транспорта и на Противопожарна безопасност. Районът беше отцепен. Пристигна полицейско подкрепление. Полицейски кучета провериха всички паркирани автомобили за нови експлозиви. Бяха повишени мерките за сигурност, периметърът започна да се охранява и от Военна полиция. Пристигнаха екипи и на БЧК с храна и вода за нуждаещите се.

Двамата терористи, укрили се в старата постройка, бяха обезвредени от командоси от „Специализиран отряд за борба с тероризма“. Преди това психолози водиха преговори за доброволното им предаване, които преминаха безуспешно. В акцията двамата терористи бяха убити, а при престрелката един от командосите беше ранен.

За ефективното провеждане на операцията се грижиха временен и главен щаб. Всичко се случваше в реално време. Главният секретар на МВР уточни, че вчера командосите не са били предупреждавани за учението, а са били известени едва днес, след настъпването на инцидента.

Той и министър Бъчварова оцениха положително протичането на днешното учение. По думите им трябва да се работи повече в посока по-висока информираност и прецизна комуникация между отделните звена, които си сътрудничат, включително и за подобряване на комуникацията с медиите.

В учебната операция, продължила над три часа и половина, участваха около 300 представители на министерствата на вътрешните работи, отбраната, транспорта, здравеопазването, както и ДАНС, прокуратурата, БЧК и статисти.

Чуйте още от прикаченото аудио, вижте и темата в снимки.