Таня Димитрова
Таня Димитрова / netinfo
Таня Димитрова
98472
Таня Димитрова
  • Таня Димитрова
Докато хулим и обиждаме децата си, докато отричаме всичко, което правят, няма да ги задържим в България. Това коментира Таня Димитрова - художествен ръководител на Представителен танцов състав „Чудесия“ по повод на разразилия се грандиозен скандал след българското хоро на Рилските езера, при което бяха нарушени екологични норми, включително навлизане на част от пазарджишките танцьори в едно от езерата.

Глоби след опит за рекорд за най-дълго хоро, танцували в едно от Седемте рилски езера

Димитрова не отрича допуснатите грешки и уверява, че си е направила изводи. Зарича се това повече да не се повтори, но подчертава че е възмутена от това как постъпката на пазарджишките младежи бе остро критикувана, а самите те - наричани с обидни епитети, без никой да си дава сметка, че не те, а възрастните са отговорни за случилото се. Художественият ръководител признава, че за това са отговорни самата тя, но най-вече организаторите. Обяснява, че заедно с възпитаниците си били подведени от завладялата ги емоция по време на заснемането на опита за поставяне на рекорд за най-голямо българско хоро.

Таня Димитрова не смята, че се е случило нещо кой знае колко страшно. Допълва, че в кътчето природа около езерата има и по-тежки проблеми - например, че не е поставена нито една тоалетна и нито едно кошче, а там се стичат хиляди туристи.

Българи от цялата страна в опит да извият най-голямото планинско хоро в света

В събитието са участвали 100 танцьори от „Чудесия“, като телевизионните екипи са снимали най-вече тях - на пет от седемте езера. Навлизането на мъжкото хоро в Близнака било част от показването на наши традиции като танците във водата на Йордановден.

Чуйте повече от Таня Димитрова в приложеното аудио