фестивал Пловдив
фестивал Пловдив / netinfo
Фестивал за обмен на знания между артисти в областта на сценичните изкуства от Европейските столици на културата ще се проведе днес и утре като част от програмата на “Пловдив 2019”. Събитието е по проект на Фондация „Черната кутия” и стартира с представянето на френската организация KLAP Maison pour la danse - Марсилия (ЕСК - 2013) на 28 май /понеделник/ от 11.00 часа в Заседателната зала на Община Пловдив. Гостите ще презентират своя новаторски хореографски център и комплекса от танцови студиа създадени от кметството на Марсилия.

В представянето си гостуващата организация ще разкаже своята история, мисия и опит като културна столица, както за членството си в най-голямата танцова мрежа в Европа – European Dancehouse Network. Гостите ще провокират дискусия относно “процесът на създаване”, както от изгряващи така и от утвърдени артисти, локални, европейски или международни компании, които дават живот на “локалното” и подхранват неговата дейност чрез разнообразието на опита си и своите естетически възгледи.

Утре от 14.00 часа KLAP Maison pour la danse ще проведе танцов уъркшоп с учениците на ЕГ” Иван Вазов”. Френската организация предстои да се срещне още с творческия екип и ръководството на Драматичен театър-Пловдив и Старинен Пловдив, да разгледа забележителностите на Стария град. Екипът на KLAP Maison pour la dances  ще бъде на разположение за срещи и разговори в творческия пресцентър „Петното на Роршах”. 

Предвижда се фестивалът да се проведе в две последователни години /2018 и 2019/, когато в Пловдив общо ще гостуват три големи и утвърдени европейски организации в сферата на сценичните изкуства.