Танц на незнанието представя руски хореограф в Пловдив
Танц на незнанието представя руски хореограф в Пловдив / pki.bg

Руският хореограф и танцьор Александър Омелченко /Саша Додо/ провежда днес и утре двудневен курс по Танцува контактна импровизация - Танц на незнанието“. Домакин на събитието е Пловдивски Културен институт на ул. „Иван Перпелиев“ 5, като занятията и в двата дни - 3 и 4 март, са от 13 до 16 ч.

Незнаенето е среда, в която, ако си позволим да се потопим, се променяме, ставаме по-широки и по-дълбоки, излизаме от привичните граници. И това веднага се изразява в качеството на нашето движение, във взаимодействието с партньора и пространството. Всичко става нееднозначно, променливо, свежо. И танцът вече е такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме.

Саша Додо казва: “Ще оставаме в незнаенето заедно, не правейки, присъствайки, наблюдавайки, как едното се прелива в другото, как от нас самите танцът танцува себе си“.

Тричасовите обучения включват:

– насочване на вниманието към незнаенето, присъствието в настоящия момент, осъзнаването на движенията си;
– разширяване възможностите на тялото: скачане, падане, ще летим, ще се въртим, ще правим кълбета;
– отваряне на нови начини за комуникация с партньора на различни нива: внимание, кожа, фасция, мускули, скелет;
– в поддръжките ще създаваме от нашето тяло мощен подвижен ландшафт, динамична устойчива опора;
– ще се отдадем на “нищоправене”, ще правим само това, което е необходимо, ще пускаме излишното напрежение и контрол;
– ще бъдем чувствителни към случващото се, за да разчетем общия танц и това, което се случва отвъд нашите собствени граници;
– освен соло и дуети ще танцуваме трио, квартет, квинта.

В заниманията може да се включи всеки. "Желателно е да оставите страха, срама, контрола, преднамереността и суетата, вземете си удобни дрехи (по-добре с дълъг ръкав) и елата да се потопим, отлетим и насладим заедно", казват организаторите от Пловдивски културен институт и Танцово студио "Пантарей".

Саша Додо от 2010 г. организира семинари, ритрийти и фестивали в Украйна и Русия, посветени на йога, танц и творчество. Танцува контактна импровизация от 5 години, 4 от които преподава в Украйна и Русия. Сред неговите учители са: Руслан Баранов (Украйна), Нита Литтл (САЩ), Анжелика Доний (Молдова), Бенно Воохрам (Швеция), Бруно Каверна (Бразилия), Инна Фалкова (Украйна) и др.
Автор е на стихове и музика: "Внимаю" – стихосбирка

2 музикални албума: “Mercy” 2014, “Katorina” 2015