/ Thinkstockphotos
Свикват заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в Смолян, като то е във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка относно появата и разпространението на болестта Африканска чума по свинете в страната.

Продължава умъртвяването на прасета в Свинекомплекса в Николово

На този етап няма регистрирани подобни случаи в региона, на се вземат сериозни мерки, за да се пресечи навлизането на чумата по свинете в региона. За първи път в заседанието на комисията ще участват и представители на Пътната агенция, като тяхно задължение, е да извършват дезинфекция на всички места за почивки по пътната мрежа в областта, както и да събират отпадъците на безопасно място.
 
В Смолянско със спешни мерки срещу Африканската чума, започва дезинфекция на ГКПП „Златоград“

„Най-вероятно ще набележим нови мерки, като евентуално ще се вземе решение и за броене на прасетата, които се отглеждат за домашни нужди на територията на областта“, коментира областният управител Недялко Славов.
 
Епизоотичната комисия в Пазарджик заседава заради чумата по свинете

Предстои и доста работа в това отношение и с ловните дружинни в областта. Заседанието е 14:00 часа в зала 201 на Областна администрация Смолян. От миналата седмица са в действие редица мерки в Смолянско, срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете, като една от тях е дезинфекция на всички превозни средства, които преминават през КГПП „Златоград“.