Световен ден за борба с рака:  4-те мита за коварната болест
Световен ден за борба с рака: 4-те мита за коварната болест / sxc.hu

Развенчаване на 4-те мита за рака е темата на Световния ден за борба с коварната болест, който отбелязваме днес. Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб. Д-р Венета Котева, медицински онколог в „Централ Онко Хоспитал“ - Пловдив, първата частна онко болница в страната, посочва аргументи от дългогодишната си лекарска практика, с които развенчава 4-те основни погрешни схващания за болестта:

Мит 1:Ние не трябва да говорим за рак“. Неговоренето е свързано с народопсихологията. Българите са суеверни и смятат, че когато споменат злото, то идва. Властва и принципът „това на мен няма да ми се случи“. А трябва да се коментира това социално значимо заболяване, защото ракът е на второ място в ЕС като причина за смъртност след сърдечно-съдовите заболявания и честотата му тревожно нараства. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените – засягат всяка 8-ма жена и ракът на простатната жлеза и белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Какво би могло да помогне: Психологическата помощ при този тип заболявания е необходима, както за болния така и за близките, казва д-р Котева. „Централ Онко Хоспитал“ е първата болница в страната, която въведе безплатната психологическа консултация като част от процеса на диагностициране и лечение.

Мит 2: Няма признаци или симптоми на рак“. Това не е вярно и фактите го доказват. Много пациентки идват при нас след като са открили бучки на млечната жлеза при опипване, когато са били под душа или в легнало положение, посочва д-р Котева. При примес на слуз и кръв в изпражненията задължително трябва да се потърси лекар-специалист, защото може да са симптоми за тумор на дебелото черво. Нормално е всеки човек да се самоизследва. Има признаци за болестта, за които можем да прочетем дори в интернет.

Самонаблюдението е част от превенцията, то е най-важното за по-ранната диагноза. Превенцията включва скрининг на най-честите локализации на рака. При мъжете над 45 години е задължителен тест на простатно специфичния антиген PSA, при жените цитонамазка на всеки 6 месеца, независимо от възрастта, а след 50 години – мамография на всеки 2 години ако има показания.

Мит 3: „Нищо не мога да направя, за да се предпазя от рак“. Медицината не е безсилна - има карциноми, които са абсолютно лечими, особени когато са хванати в ранен стадий. Това е свързано с превенцията. Фамилните лекари трябва да се включат и да просвещават пациентите.

Мит 4: „Аз нямам достъп до лечение и превенция на рака“. Всеки може да си осигури превенция с адекватното съдействие на фамилния лекар. Всеки има достъп до лечение – има достатъчно болници и пътеки, които обхващат оперативното лечение, химиотерапията, лъчелечението.