Свещеници и миряни разчистват останките от срутилия се навес на църквата в Черноземен
Свещеници и миряни разчистват останките от срутилия се навес на църквата в Черноземен / Дарик архив

Започнати са действия по установяване щетите на църквата „Св. Георги“ в село Черноземен, съобщиха от Пловдивската митрополия. Оттам допълниха, че след получаване на необходимите административни разрешения, храмът ще бъде укрепен и ремонтиран. В неделя от 9.00 часа епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, заедно със свещениците от духовната околия, ще отслужи света литургия. След богослужението миряни и свещеници ще разчистват терена пред храма, за да го подготвят за бъдещи ремонтни дейности.

В неделя рано сутринта се срина навеса на църквата, като в събота там е имало голямо погребение и над 50 опечалени са били на мястото на случилия се ден по-късно инцидент. Кметът на Черноземен Тоня Христозова алармира, че очаква в скоро време да се срути и камбанарията, която е с една от най-тежките камбани в страната. Министър Вежди Рашидов назначи работна комисия, която да инспектира състоянието на храма.

Причините за разрушаването на старата църква са в почвата под нея. Тя е чернозем, който след дъждове се надува, а след това се свива, затова е необходимо да се изградят и укрепят основите по-дълбоко в земята.

Според експертната оценка необходимите средства за ремонта са над 700 000 лв. Припомням, че на същата стойност е и изготвеният проект за реновиране на църквата с европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони, но стопиран преди две години от Пловдивския митрополит Николай.

Храмът „Св. Георги“ в Черноземен, община Калояново, е построен през 1848 г. Бил е и опожаряван. Църквата е паметник на културата.