Супермодерна апаратура в рентгеновото отделение на Университетска
Супермодерна апаратура в рентгеновото отделение на Университетска / netinfo
Най-модерният дигитален рентгенов апарат в Южна България е монтиран в Центъра по образна диагностика в Хирургиите на УМБАЛ “Свети Георги”. Там в период на изпитания е и 16-слайдов спирален компютърен томограф от последно поколение, какъвто в България има само в Правителствена болница, в болница “Токуда” и във Военно-медицинска академия. Новата техника, която е до дни чака одобрение от Комисията по ядрено регулиране, е на стойност 2, 4 млн. лева. От днес в рентгеновия център работи и мощен ангиограф за диагностика периферни съдове.

Новата апаратура ще подобри значително диагностицирането на тежки заболявания, подчерта заместник-директорът на болницата Константин Зисов. С нея лъчевото натоварване на пациентите е сведено до минимум в сравнение с конвенционалните скенери и рентгени, а изследванията са по-прецизни, обясняват лекарите.

С новите придобивки Центърът по образна диагностика на УМБАЛ „Свети Георги” ще се превърне в най-модерното подобно звено в Южна България, категоричен е д-р Зисов.