Студентите си тръгнаха заради непочистения сняг към хижа Върховръх
Студентите си тръгнаха заради непочистения сняг към хижа Върховръх / netinfo

Студентите от София и Варна, които искаха да празнуват студентския си празник на хижа „Върховръх” са се върнали, разочаровани, че няма да отбележат 8 декември. Това съобщи за Дарик Георги Панов, секретар на туристическо дружество „Върховръх”, което стопанисва хижата. Снощи 22-ма от общо 110 души от София, Варна и Пловдив преспаха в туристическата спалня на дружеството в Перущица. Те бяха заедно с друга група от 30-на студенти, които трябваше да празнуват в хотел „Родопа”, намиращ се на километър от хижа „Върховръх”. Днес студентите потеглили след верижна машина по пътя за с. Скобелево, който бе разчистен, но след като видели, че пътят към хижата все още е потънал в преспи, се върнаха обратно и отказаха резервацията си.

Останаха само 9-ма студенти от Пловдив, които приютихме в хижа „Академик”, каза Панов. Той съобщи, че от понеделник започва съдебни дела срещу почистващата фирма „Агрохим и механизация” за пропуснати ползи.

Шефът на фирмата Димитър Иванов съобщи, че почистването на пътя към хижата продължава и на верижните машини остават около 2,5 км до „Върховръх” и хотел „Родопа”. Той потвърди, че зад почистващите машини все още има автомобили с хора, които се опитват да достигнат до хижите. Снегът е много тежък и напредваме трудно, допълни Панов.

Възстановено е и електричеството в с. Скобелево и хижите над него.