Стотици жители на Труд блокираха Карловско шосе
Стотици жители на Труд блокираха Карловско шосе / agronovinite.com

Стотици жители на пловдивското село Труд излязоха на протест срещу миризмите и обгазяването, причинявани от близката централа за преработка на биомаса. Снощи след 18.00 часа с маски на лицата и лозунги „Труд иска да диша!“, „Децата – да спасим тяхното здраве и бъдеще!“ и „Отрова! 24 часа шум! Труд не се продава! Вън!“ протестиращите преминаха по Карловско шосе. Трафикът беше блокиран и се образуваха километрични опашки.

Според ръководството на дружеството заводът е направен по всички изисквания на законодателството. Според тях за случващото се има политически причини и е заради наближаването на изборите.

Гражданското шествие през Карловско шосе мина под надслов: „Жителите на Труд желаят преустановяване на дейността или преместване на инсталацията за производство на топло и електроенергия от биомаса далеч от землището на селото.“

В отворено писмо до 11 институции, включително Министерски съвет, протестиращите изразяиха и крайното си недоволство и неудовлетвореност от развитието на проблема, свързан с дейността на централата.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, който също участва в шествието, беше категоричен, че са направени срещи с инвеститора на централата, с жалбоподатели и с инициативния комитет. Той и директорът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев увериха, че са извършени многократни инспекции, свързани с дейността на предприятието и че всички предписания са изпълнени.

Протестиращите се заканиха, че ако инсталацията не престане да бълва шум, миризми и отрови, ще последват нови протести. От РИОСВ – Пловдив увериха, че проверките за превишаване на нормите или други евентуални законови нарушения от страна на централата ще продължат.