Стартира новата специалност на ПУ - Теология
Стартира новата специалност на ПУ - Теология / netinfo
С тържествен водосвет Пловдивският митрополит Николай даде старт на учебната 2008/2009 година за новата бакалавърска програма на ПУ „Паисий Хилендарски” – „Теология” във Философско-историческия факултет , съобщиха от висшето училище. Откриването на тази специалност, в която са се записали 15 студенти за редовна форма на обучение и 16 за задочна, е продължение на духовното дело на патрона на пловдивската Алма Матер – българския национален будител Свети Паисий Хилендарски, заяви в приветственото си слово владиката.

Бъдещите теолози ще се обучават в сградата на Биологическия факултет в Стария град, като мястото не е избрано случайно. То е стратегическо заради многото църкви на територията на Старинен Пловдив - „Света Богородица”, „Св. Св. Константин и Елена”, „Свети Димитър”, „Света Неделя”, „Света Марина”, каза зам.-ректорът на ПУ Запрян Козлуджов.

Изучаваните предмети са взаимствани от учебните програми по теология в Софийския и Великотърновския университети, чиито богослови са сред лекторите в новата специалност на ПУ „Паисий Хилендарски”. Ще каним и преподаватели от Духовната семинария в Пловдив, допълни деканът на Философско-историческия факултет доц. Мария Шнитер.

Очакваме в Пловдив да се оформи единен духовно-образователен комплекс, който да включва Пловдивския университет, Семинарията и митрополията, каза още Негово Високопреосвещенство. Самият той обеща да посещава занятията на студентите по богословие и да ги напътства в избраното от тях поприще – учители по религия или свещеници.