Софийските бали все пак идат към Пловдив
Софийските бали все пак идат към Пловдив / netinfo
Заместник-кметът на София Мария Бояджийска е пристигнала в Пловдив за среща с кмета Иван Чомаков, научи Дарик. Причина за спешната визита на заместничката на Бойко Борисов е изчерпания капацитет на единствената площадка за съхранение на столичните бали в Кремиковци и предстоящото извозване на 200000 т. софийски отпадъци в общинското депо в с. Цалапица. От община Пловдив до този момент не са потвърдили информацията на Дарик. Самата Бояджийска не отрече за срещата с пловдивския кмет, но отклони въпроса подписан ли е вече договора за извозването на балите, като се извини, че в момента е на път. По информация на Дарик, преди да започне транспортирането Столична община трябва да получи разрешителни за това от трите РИОСВ – в София, Пазарджик и Пловдив.

Припомням, че от октомври има решения на Общинските съвети на Пловдив и Карлово да приемат на своите сметища еднократно съответно 200 000 и 80000 тона софийски боклук.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов зяви, че до момента никой не е уведомил неговия екип, че местното сметище отпада от плановете на Столична община за извозване на 80000 тона боклук, каквито заявления има днес от кмета Борисов и председателя на екокомисията в Столичния Общински съвет Нели Манова. До момента не е отменена и планираната за сряда работна среща на ниво заместник-кметове. Кабаиванов нарече несериозни твърденията, че местното депо е опасно за камионите с бали.