Социалният министър инспектира дневния център за хора с увреждания в Пловдив
Социалният министър инспектира дневния център за хора с увреждания в Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Бисер Петков в Пловдив
98420
Бисер Петков в Пловдив
  • Бисер Петков в Пловдив
"Не можем да си позволим да правим законодателни промени, които да се възприемат само от част от хората с увреждания, а останалите - да не припознаят, че са в тяхна полза. Затова съгласието по отношение на проекта на Закона за хората с увреждания е много важно и мисля, че то вече се очерта", заяви в Пловдив социалният министър Бисер Петков, който заедно със зам. -кмета Георги Титюков направи инспекция на Дневния центъра за хора с увреждания в града.

Днес е крайният срок за получаване на становища от представителите на двете протестиращи групи, в които да бъдат обосновани необходимите промени в законодателните текстове. След като ги получм, ще финализираме работата, припомни министър Петков.

Социалният министър инспектира дневния център за хора с увреждания в Пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Една от темите, по които беше постигнато съгласие е индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, където целта е водещи да станат потребностите, коментира още Бисер Петков.

По отношение на заплатите на социалните работници, той заяви, че те не са достатъчни и това е една от причините в системата да има голямо текучество.

Държавата финансира над 1000 социални услуги в страната. В тазгодишния бюджет са предвидени над 230 млн. лв. за целта. Предстои да се разкрият още 100 нови социални услуги, като 32 от тях ще са от типа на дневните центрове.

Социалният министър хареса много условията за потребителите в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания - Комплекс за социални  услуги „Св. Георги“ и заяви, че пловдивският модел трябва да послужи за пример в цялата страна.

Още чуйте в звуковия файл.