Смолян празнува 104 години от освобождението си
Смолян празнува 104 години от освобождението си / снимки: Адриан Кулев

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка.

На 21 октомври 1912 г., на този връх, 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България и с военен ритуал.

Смолян празнува 104 години от освобождението си
netinfo
Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе историкът доц. Христо Гиневски. Той проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов.

Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. Над 60 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. С тяхната кръв е напоена земята на върха. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои, а някогашното село Аламидере носи с гордост името на полк. Серафимов.

Смолян празнува 104 години от освобождението си
netinfo
Пред подвига на героите се поклониха депутатът Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместникът му Адриан Петров, кметът Николай Мелемов , секретарят Момчил Николов, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, Регионално управление на образованието, политически партии, училища, граждани и общественици.
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника –костница в знак на признателност към героите, донесли на щиковете си Свободата на Родопите.
Смолян празнува 104 години от освобождението си
netinfo
Днес е кулминацията на честванията повод 104 години от Освобождението на Родопите и Балканската война.

За вечерта е предвидена празнична програма - „Смолян празнува Свободата” – народно веселие с Виевска фолклорна група, което ще започне в 18.45 часа на бул. ”България” – Нов център. Следва шоу програма на Оркестъра на Военновъздушните сили – Пловдив, както и тържествена проверка-заря, посветена на 104 години от Освобождението на Родопите.