Димитър Кацаров, Недялко Славов и Марин Захариев
Димитър Кацаров, Недялко Славов и Марин Захариев / netinfo
Преобразуването на Смолянския 101 Алпийски батальон в полк вече е факт, като за целта на този етап се набират кандидати за новооткритите 73 щата за войнишки длъжности. Това бе обявено днес официално от областния управител на Смолян Недялко Славов, командира на батальона подполковник Димитър Кацаров и зам.-кметът на общината Марин Захариев.

Трансформацията ще се осъществи още в края на 2017 г, а не както бе предвидено в доктрината – 2018г.

За новооткритите щатове могат да кандидатстват младежи от цялата страна, като документите ще се подават във военните окръжия по места. Крайният срок е до 7 ноември, като конкурсите ще са през февруари идната година“, коментира подполковник Кацаров. Желаещите трябва да са до 28-годишна възраст в момента на подписване на договора, като напусналите преди години армията могат наново да кандидатстват, ако не са навършили 41 години.

За новопостъпилите военни, ще бъдат подсигурени безплатни жилища, което стана факт благодарение на Община Смолян, която прехвърли едно от общежитията си на Министерството на отбраната. „Документите се оформят и предстои официално Министерството на отбраната да влезе във владение на бившото общежитие на ДЮФА, където предстои ремонт. Всеки един постъпил на служба при нас, ще получи правото да бъде настанен там, като ще има апартаменти с различна квадратура, в зависимост дали са семейни и с деца или не. Практиката досега показва, че те ще заплащат само консумативите“, добави подполковник Кацаров.

Областният управител Недялко Славов не скри удовлетворението си като подчерта, че това преобразуване на батальона в полк, ще даде нов тласък за развитие на региона.

През годините в Смолян е имало различни формирования на армията, като дори е имало и бригада, но от 2007 г. полкът бе преобразуван в батальон, а 10 години по-късно, отново ще има полкова част в родопския град.