/ Адриан Кулев
Сладоледът, който ще бъде раздаван, е домашен - шоколадов
За поредна година, родопчанин ще раздава безплатно стотици сладоледа, на ларгото в родопския град.

15 години смолянчанин раздава безплатен слодолед

Необичайна форма на благотворителност проявява Минчо Хаджиев, който днес предвижда да раздаде между 700 и 800  сладоледа. Акцията е планувана да бъде от 11:00 до 13:00 часа и от 17:00 до 19:00 часа, на площад „Свобода“ на стария център на града.

За да има правно основание да застане на главната и да раздава сладоледа, Хаджиев е избрал отново нетрадиционно решение. Той е поискал разрешение за протест от кмета на общината.

ThinkStock/Getty Images

„През годините съм раздавал сладолед, като съм използвал различни теми на протест. По принцип те са били против Съдебната система, различни неуредици, касаещи обществото, но забелязах, че хората се  бояха да се нареждат на опашките, затова последните ми протести са „ЗА“ и този проблем го няма“, коментира Хаджиев.

"Сладоледът, който ще бъде раздаван е домашен - шоколадов. Той е приготвен от мляко, какао, захар и яйца, след което е минал пълна термична обработка при 103 градуса по С и после замразен и съхраняван при -22 градуса", разяснява технологията Хаджиев. 

Метеоролог раздава безплатно 900 сладоледа в Смолян

Подобни прояви Хаджиев инициира от 2003 г., като тази е 2-ра за годината и 17-та от началото на инициативите му. Акциите му стартират от село Могилица, а няколко години по-късно той започва да раздава безплатно сладолед и в Смолян.

В момента Минчо Хаджиев работи като подземен работник в рудник „Върба“-Батанци, където също е раздавал сладолед на колегите, като за последно го е правил в началото на лятото.

Правя го с голямо удоволствие и за здраве. Всеки може да си вземи сладолед, от малки до големи“, добавя бившият метеоролог.