Златният ритон
Златният ритон / netinfo
Поредното издание на фестивала на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” се открива днес в Пловдив. Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният  “Сляпата Вайша” на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите “Оскар” за късометражен филм.

Вайша не е като другите момичета; лявото й око вижда само миналото, а дясното – само бъдещето. Разногледите очи на Вайша й пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.

На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на  документалния филм “Монолог” на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов.

“Монолог” ни среща със Стефан Данаилов “отблизо” във всички смисли – отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.


Общо 90 филма ще участват в програмата на фестивала. 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни програми – за документално и анимационно кино. По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди “Златен ритон” за най-добър документален и анимационен филм, специална нагада на журито, награда за най-добър режисьор, за най-добър художник-постановчик, награда за дебют, наградата на община Пловдив и до две грамоти за конкретни предложения.

Ще видим общо 27 анимационни филми, сред които рекордният брой от девет дебюта, както и филми на утвърдени автори в анимационното ни кино.

36 са документалните филми в конкурса, шест от тях са дебютни. Някои от филмите вече са представяни и награждавани у нас и в чужбина като “Пощальонът” на Тонислав Христов, “От Кремона до Кремона” на Мария Аверина, дебютът “Пустиняци” на Цветан Драгнев, а други за пръв път ще се срещнат с публиката.

Сред конкурсните филми има и три копродукции: двата документални филма:  “Книжарят” (България / Франция) и “От Кремона до Кремона”(България / Италия)  и една анимация – “Пътуваща страна” (България / Хърватия).

Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация Академика 21” и Институт за изследване на изкуствата - БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема “Хибридно кино”, която ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала “Пловдив” на Гранд Хотел “Пловдив”.

Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.

 56 от 90 филма са получили финансова подкрепа от Национален филмов център.

 Фестивалът се провежда в “Лъки – дом на киното” в Пловдив и ще продължи до 22 декември.

 Дарик Радио е медиен партньор на “Златен ритон” 2017.