След заплахи за бойкот на вота, кмет отиде при хората
След заплахи за бойкот на вота, кмет отиде при хората / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След заплахите на жителите на смолянското село Дунево, че ще бойкотират местният вот, кметът на Смолян Николай Мелемов отиде лично при тях и им обеща да се заеме с решаването на повечето им проблеми. „Кметът дойде при нас и обеща 5 от нашите искания да бъдат разрешени“, съобщи Елена Сарахошева, от инициативния комитет на Дунево.

Жителите на селото описаха в откритото писмо наболелите проблеми. Сред тях са липсата на автобус, заради което децата ходят пеш на училище и липсата на канализация за обратни води. Хорат анедоволстват и от запълнения гробищен парк и лошата инфраструктура, заради което се налага да носят и болни на ръце, тъй като линейките не достигат къщите в горната част на селото. В писмото се твърди още, че няма площадка за игри на децата и те са принудени да ритат топка между преминаващите автомобили в центъра на селото. Освен това си нямат и кметски наместник, както и помещение за гласуване, като това досега правили в местен магазин.

Според Сарахошева, Мелемов се ангажирал с ремонт на пътя, поправка на уличното осветление, направата на детски кът за игра и т.н.

„Вече идва и комисия от общината и направиха оглед. Надяваме се този път наистина да се случи. Аз съм живея в Дунево от 43 години и никой не прави нищо за нас“, коментира Сарахошева. Тя не скри, че е песимист, но заяви, че ще изчакат да видят, дали наистина ще се направи нещо за селото.

„Аз лично съм ходила над 20 пъти в общината, за да повдигам въпроса, за липсата на автобус. Писала съм и доста жалби, но нищо. Имала съм и лични срещи с кмета Мелемов. Ако не се направи нищо по въпросите поставени от нас ще се въздържа от гласуване. Това няма да го направя само аз, а и доста други жители на Дунево“, каза още Сарахошева.

Под откритото писмо са се подписали 98 души, като се твърди, че към тях се присъединяват и тези, които имат вили и наследствени къщи в Дунево - 22 души.

На своята  страница във Фейсбук кметът Мелемов също коментира проблема в Дунево. Той смята, че жителите на село Дунево искат нормални неща и уточнява, че на вчерашната среща са дискутирали лошото състояние на пътя, исканията за детска площадка и автобус, който да пътува до селото. "Няма сериозни проблеми, аз потвърдих пред тях, че ще изпълня ангажиментите, които съм поел. Относно автобуса, който искат да пътува до Дунево, е необходима нова транспортна схема и когато тя е готова, ще бъде включено и селото", пише Мелемов в социалната мрежа.