/ Dariknews.bg, архив

Заради широкото обществено обсъждане и недоволството на част от родителите в Община Смолян, кметът на Смолян Николай Мелемов отекли решението си за скок на таксите в детските градини и въвеждането на постоянна такса.

Вдигат таксите в детските градини в Смолян

Първоначалното предложение бе таксата да се увеличи от 2.00 лв. на 2.50 лв. на ден, като и да има постоянна такса за посещение в размер на 5 лв. След разразилото се обществено недоволство, предложението бе оттеглено и ценовите ставки си остават същите, а предвидената нова такса отпада.

„За ръководството на община Смолян децата са приоритет и сме го доказали не само на думи. Полагаме усилия да бъдат в добра среда. Децата се хранят четири пъти на ден и да на топло и сигурно място”, коментира Мелемов.

В Смолян свикват извънредна сесия на Общински съвет, правят нов опит за учредяване на Общински футболен клуб

Мотивите за увеличението на таксата били, че това не е правено от 20 години. Тогава минималната заплата е била около 160-200 лв., а таксата е била около 20-25 % от нея. Мелемов припомни, че при срещи с родители през 2007 г. те са се оплакали, че от градините ги карали да носят сапун, прах за пране, тоалетна хартия и други.

Мелемов е издал заповед, с която да се забрани тази практика. Кметът подчерта, че и сега социално слабите семейства и хората с ниски доходи плащат половин такса и така ще е и занапред, а децата с ТЕЛК не плащат изобщо такса.

„Смятам, че с децата не трябва да се прави политика, трябва да сме откровени и да се казва какво и защо се прави. Затова и предлагам в Наредбата да остане старата такса от 2.00 лв., както и да няма промяна в купона за детската кухня. Ако искаме обаче, нашите деца да растат в добра среда, рано или късно това ще се случи.

За тези 20 години откакто не е променяна таксата са се променили доста неща. Гарантирам, че ръководството на Общината винаги ще се старае в детските градини и училищата да има една добра среда за нашите деца, защото те са бъдещето ни. Този диалог трябва да бъде постоянен и всеки от нас да направи всичко възможно това да бъде така“, заключи Мелемов.

Бяха приети и новите налози за местни данъци и такси.