/ Дарик архив
Вдигат таксите на детските градини на територията на община Смолян. От администрацията предлагат, в проектонаредбата цената на храноден да се увеличи от 2 на 2,50 лв. В момента таксата е 40 лв. месечно като в нея влиза и ДДС. Тя не е променяна от 2009 г. В нея са включени четири хранения на ден.
 
„Издръжката за едно дете е доста по-голяма от това, което плащат родителите, и след въведената нова рецептурна книжка са завишени цените и изискванията за храната и продуктите. В бюджета няма излишни разходи, а данъците са намалени през 2011 г. и досега не са увеличавани”, посочи кметът Николай Мелемов.
 
Зам.-кметът Венера Аръчкова обясни, че годишно Общината дофинансира детските градини с около 900 хиляди лв. Децата, които ги посещават, са 1280, детските заведения са 13. Условията са много добри, сградите са санирани и отоплени. Освен това такси не заплащат за деца с ТЕЛК, социално слаби семейства и др. Тези, които са с един родител, плащат 50 процента от нея, същата отстъпка е и за две деца, които посещават градина. Обучението, както в училищата, така и в детските градини е безплатно, храненето е задължение на родителите.
 
„Средно 20-21 работни дни има в месеца. Умножено по 2,50 лв. на ден, прави съответно 50 лв. и 52,50 лв. Към двете суми прибавяме по 5 лв. такса посещаемост и излиза на месец такса от 55 лв. или съответно 57,50 лв. Данък добавена стойност на сумите не се начислява, те са крайни. Мисля, че няма родител, който да не е убеден, че за тази сума няма възможност да се осигурява качествена храна според новите изисквания за хранене на децата. Затова предлаганите промени в таксите са насочени към осигуряване на по-добра грижа и качество. Всеки си дава сметка, че една закуска от закусвалня или парче пица струва колкото в момента е заплащаната сума за храноден в детските заведения”, коментира Аръчкова.
 
Такса посещаемост няма да се заплаща за децата на 5 и 6 - годишна възраст, за които посещението в детските градини е задължително. „В момента текат обществени консултации по тази наредба и ако действително има проблем, ще търсим решение. Ще се вслушаме в мненията на хората, лесно се вменяват лоши намерения”, добави кметът на Смолян.
 
Мелемов обяви още, че в началото на следващата година ще започне да функционира така наречената кухня – майка и по този начин още по-добре ще бъде контролирано качеството на хранене в детските градини.