Сигма консултинг е собственикът на Цигарена фабрика Пловдив
Сигма консултинг е собственикът на Цигарена фабрика Пловдив / netinfo

“Сигма Консултинг” е новият собственик на над 78% от капитала на Цигарена фабрика Пловдив, показа седмичният бюлетин на Централен депозитар. Дружеството се занимава с търговия на захар и захарни изделия.

Справка в АПИС сочи, че Сигма Консултинг е собственост на две физически лица – Николай Янков Янев (50%) и Станислав Петров Захариев (50%). Офисът на фирмата се намира на ул. "Данаил Николаев" № 75 в сградата на бившия Винпром на покойния съдия Христо Данов в Пловдив. Репортерска проверка установи, че представителството на дружеството е ситуирано там преди 4 дни. В офиса, който се намира на  втория етаж, днес бе открита само секретарката, която заяви, че двамата собственици са извън града.

Междувременно Комисията за финансов надзор започна проверка на сделките за продажбата и на Цигарена фабрика Пловдив АД. Причината за тази проверка са сигнали на участници на пазара, според които при сключената на Българска фондова борса сделка продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв., като според неуспели да въведат поръчките си, процедурата по продажбата е съмнителна.

Фабриката бе продадена за малко повече 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11:30 и 12:00 часа. Постигнатата цена на акция е 36.569 лв.

Както Дарик нюз съобщи, сред основните кандидат купувачи по време на търговска сесия на борсата са били пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.


По неофициална информация на Дарик радио фирма “Сигма Консултинг” е близка до собствениците на "Винпром Пещера" АД.