Защитени местообитания
Защитени местообитания / netinfo
Представят проекта “Модел за съвместно управление и контрол на инвазивни чужди видове растения за подобряване природозащитното състояние на приоритетни горски и тревни местообитания в централна България” в с. Труд. Той е съфинансиран от Програмата за околна среда на ЕК - Life и се изпълнява от Фондация „Информация и природозащита”, в партньорство с Фондация „Биоселена” и сдружение „Екофорум – за природата”, Пловдив.
 
В рамките на проекта е създаден модел за съвместно управление, възстановяване и поддържане на местообитанията в благоприятно природозащитно състояние.
 
Екипът ще покани всички национални и регионални органи, местни власти, научни и академични институти, които имат отговорности за опазването на местообитанията:  „Ендемични гори от хвойна, в защитена зона „Родопи-Западни” , „Смесени гори от липа и явор, върху сипеи и стръмни склонове, в защитена зона „Централен Балкан” и «Низинни сенокосни ливади, в защитена зона „Централен Балкан – буфер”.
 
Това са три от най-редките и силно уязвими типа природни местообитания в България и Европа. Те опазват ценно биологично разнообразие и предоставят важни за местните общности и националната икономика ползи, като сено и паша за селскостопанските животни, суровини за хранително вкусовата и фармацевтичната промишленост, пречистване на въздуха и водите, възможности за отдих и туризъм.