Общо пет опита за телефонни измами за ден в Кърджайско, само един е успешен.
Общо пет опита за телефонни измами за ден в Кърджайско, само един е успешен. / netinfo

Шест опита за телефонни измами са засечени днес в Пазарджик, съобщават от Областната дирекция на МВР. Атакувани са отново възрастни хора по вече познатия сценарий с полицай, нуждаещ се от помощ, за да разкрие престъпна схема.

Обажда се мъж на стационарен телефон и се представя за полицай. Обяснява на потенциалната си жертва, че разполага със списък, който уж и телефонните измамници притежавали, а в този списък фигурирал адреса и телефона на възрастния човек отсреща. За да бъдат заловени, трябвало да се предостави на полицията каквато парична сума или ценности притежава възрастният човек. Те щели да се използват са "стръв" на измамниците, а след залавянето на престъпниците щяла да бъде върната на притежателя.

За да изглеждат още по-убедителни, мошениците казват на жертвата да позвъни на телефон 09 112, за да се убеди, че наистина това са хора от полицията. Но не затварят линията и така разговорът продължава отново с тях, без жертвата да знае това.

От МВР призовават гражданите да не се доверяват на непознати, независимо за какви се представят. Да недават пари, ценни предмети и вещи за нуждите на когото и да било. Ако има подобни обаждания, нека се свържат със свои близки, роднини или съседи. Ако това е невъзможно, да позвънят на телефон 112 или на кварталния полицай.