/ РИОСВ-Пловдив
Граждански патрули ще обикалят и ще следят следят за незаконни сметища в община „Родопи“, обявиха кметът и зам.-кметът Павел Михайлов и Владимир Маринов. Те уточниха, че за целта трябва да бъдат изменени общинските наредби. 

Община „Родопи” похарчи 50 хиляди лева за почистване на нерегламентирани сметища (СНИМКИ)

По думите на зам.-кмета Владимир Маринов патрулите ще действат като общинска охрана и при всеки случай веднага ще сезират полицията и прокуратурата. Освен това те ще могат и да съставят актове на нарушителите.

Частници си направили незаконни депа за строителни отпадъци срещу заплащане

Припомняме, че преди две седмици в землището на село Ягодово, което също е в община "Родопи", беше разкрито незаконно частно депо за строителни отпадъци. Собственикът на депото добивал инертни материали, а в котлованите били загробвани боклуците. Те били теглени и мерени с кантар, а за депонирането им се прибирала такса, в пъти по-малка от тази на общинските сметища край Асеновград, Цалапица и Първенец.

Разпоредиха пълна проверка по случая с незаконните сметища на река Чая край Катуница и Ягодово

Депото съществува от 2011 година, уточни зам.-кметът Маринов. Той посочи, че предстои да се проведе съвместна среща с областния управител Дани Каназирева и ръководствата на ОД на МВР Пловдив и прокуратурата, за да се набележат мерки във връзка с това депо. 

DarikNews

„Борбата с незаконните сметища е приоритет на новото ръководство на община „Родопи“, ще бъдем безкомпромисни“, категорични бяха Михайлов и Маринов.Те посочиха, че общината не може да изчисти боклуците от частните имоти, тъй като това трябвало да направи собственикът им.

Двамата подчертаха, че няма как да се изразходват публични средства за почистване на частни имоти.