/ DarikNews
Ощетили са държавата за милиони левове
Нерегламентираните сметища край река Чая в района на пловдивските села Катуница и Ягодово се оказаха незаконни депа за строителни отпадъци. Това съобщи днес областният управител Дани Каназирева, след като проведе среща с институциите, ангажирани с проверките, които тя назначи през миналата седмица.

Сметищата бяха разкрити преди седмица, като преди това многократно са подавани сигнали за тях до институциите. При проверка на експерти от областна администрация се установи, че на брега на река Чая край Катуница са складирани между 50 и 100 тона пластмасови отпадъци от Испания в найлонови отпадъци. Подобна бе и ситуацията край село Ягодово.

Разпоредиха пълна проверка по случая с незаконните сметища на река Чая край Катуница и Ягодово

На място експертите са установили, че сметището край Ягодово е разположено върху 6 имота, 5 от които частни, а шестият – общински, като върху общинския е била заета съвсем малка площ. Частните имоти били на различни собственици, като всъщност представлявали земеделска земя. Общата площ била около 40 дка.

Оказало се също, че в района се извършва незаконен добив на инертни материали, като в котлованите, образувани от незаконната кариера, се загробвали боклуците – предимно строителни и промишлени отпадъци, като отгоре се запръстявали с два пласта пръст. „Операторите” на незаконното депо имали дори кантар, с който мерели боклуците и вземали такса за депониране от фирмите в пъти по-ниска от тази, която се плаща на депата край Цалапица, Първенец и Асеновград, където таксата е около 110 лв/тон за депониране на отпадъка. В момента там имало над 40 тона отпадъци, които не са загробени, а какво  е количеството на загробените, никой не знае.

Подобна била и ситуацията край Катуница, като там боклуците били разположени дори по дигата на река Чая. Там сметището било върху държавен терен и малък частен имот.  

Започнаха проверки заради боклука при р. Чая

Според областния управител Дани Каназирева и на двете места имало видими следи от техника и машини. По думите й става дума за добре организирана дейност по незаконното депониране на строителни отпадъци.

Организацията била стройна и според Каназирева със сигурност има извършено престъпление, включително за незаконния добив на инертни материали без концесия. По думите й съществувала връзка между двете незаконни депа, които са действали над 4 години.

Откриха над 50 тона испански пластмасови отпадъци в коритото на Чая край Катуница (СНИМКИ)

От Областната управа ще предоставят цялата документация по проверката на Окръжна прокуратура и органите на МВР в Пловдив, за да бъде извършено разследване. Надяваме се виновниците да бъдат наказани, подчерта Дани Каназирева. Според нея те са ощетявали държавата с милиони левове, като са се облагодетелствали за нейна сметка, без да плащат каквито и да е такси. 

Община „Родопи” похарчи 50 хиляди лева за почистване на нерегламентирани сметища (СНИМКИ)

От РИОСВ съобщиха, че са получавали сигнали за незаконното депо край Ягодово, били са там на проверки, а материалите са били изпращани в МОСВ  и Министерство на енергетиката, а също и до Районната прокуратура. 

Басейнова дирекция е взела проби от река Чая, оказало се, че няма опасни вещества във водите на реката, посочи директорката Цветелина Кънева.