/ РИОСВ-Пловдив
Пълна проверка по случая с незаконните сметища на река Чая край Катуница и Ягодово разпореди областният управител на Пловдив Дани Каназирева, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.
 
Започнаха проверки заради боклука при р. Чая

Ще бъде проверена цялата документация за собствеността на терена, върху който се складират отпадъци, като се проследи  в годините назад статута му и собствениците. 

Община „Родопи” похарчи 50 хиляди лева за почистване на нерегламентирани сметища (СНИМКИ)

Каназирева увери, че ще се работи съвместно с Басейнова дирекция, РИОСВ и останалите ангажирани по случая институции,  за да се установи кой е виновен за нерегламентираното изхвърляне на боклука и за превръщането на терена в незаконно сметище, което крие екологичен риск. В момента се чакат и резултатите от  пробите на водата в река Чая, взети в района на сметището от Басейнова дирекция.

Откриха над 50 тона испански пластмасови отпадъци в коритото на Чая край Катуница (СНИМКИ)

„До края на седмицата ще има повече яснота, като в понеделник - 10 февруари, свиквам работна среща на всички ангажирани държавни институции и двете засегнати общини. Ще дадем публичност на предприетите действия и резултатите от проверката", допълни  Каназирева