/ Дарик архив
протести розопроизводители
97460
протести розопроизводители
  • протести розопроизводители
Розопроизводители ще сезират Комисията за защита на конкуренцията и Националната агенция за приходите. Това стана ясно днес по време на среща с омбудсмана Мая Манолова, която ги посети край изкупен пункт близо до Сопот.

Омбудсманът ще сезира КЗК за картел на розопреработвателите

Производители и берачи обвиниха дестилериите за розово масло, че са създали картел помежду си.

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Общественият защитник препоръча на розопроизводителите да се регистрират като земеделски стопани, за да могат да получават помощи от земеделското министерство. Другият вариант е да се учреди Сдружение на дребните розопроизводители, което да защитава интересите им, каза още Манолова.

Компенсират розопроизводителите заради ниските изкупни цени

Мая Манолова също ще подаде сигнал към данъчните с искането инспектори да проверят както прекупвачите, които изкупуват розовия цвят под 2 лева, така и дестилериите в района.

Розопроизводители от Карловско излязоха на протест

Много от розопроизводителите се оплакаха, че масово прекупвачи не вземат цвета и по този начин той се унищожава само за дни. Онези, които изкупуват, правят това на цена под 2 лв. за килограм, което обрича собствениците на масивите на фалит, понеже това е приблизително себестойността на продукцията. Като приемлива цена за продукцията си стопаните посочиха три лв. за килограм и нагоре.

Чуйте и от приложеното аудио.