/ Дарик, архив
Седмицата с Манол Пейков
99330
Седмицата с Манол Пейков
  • Седмицата с Манол Пейков
Седмицата този път е през погледа на издателя и общественика пловдивчанина Манол Пейков.

Две са събитията, които белязоха града на тепетата пред изминалите дни с мащабите си. Бъдещата визия на централния пловдивски площад за пореден път разбуни общественото мнение.

Представянето на проекта в сряда мина при изключително голям интерес от страна на граждани, общественици, специалисти, представители на местната власт и разбира се, медии.

Няма виновни за събарянето на тютюневия склад на "Одрин" 8 в Пловдив

Новината, която всички очакваха да чуят беше каква ще е настилката на площада. И отговорът нажежи страстите в залата на Дома на културата -50% от пространството ще е покрито с бетон. Това предизвика много въпроси и упреци към местната управа, която обясни, че предвидените пари за реконструкцията стигат за толкова.

След две години и половина пък пловдивският съд постанови, че виновни за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин 8" няма. Сградата, която беше спасена от цялостно разрушаване с жива верига, не е паметник на културата. От НИНКН издали два документа за статута на склада на Ориент Табако, но направили това за да поправят свое решение от преди това.

И в крайна сметка, тъй като няма документално доказателство, че складът е паметник на културата, всички са невинни - подсъдимите по делото, управителите на едноименната фирма, собственик на имота, бяха оправдани, а складът продължава да е почти изцяло разрушен.

Разговорът с Манол Пейков по темите чуйте в звуковия файл.