Сцена на кръстопът
Сцена на кръстопът / netinfo
Балет „Арабеск“ разказва вечната любовна история  „Ромео и Жулиета“ на откриването на 11 септември
Есента е близо, идва времето на любимия ни Фестивал. Вече 22 години в златолиста под тепетата театралната публика има своя празник – Сцена на кръстопът! Създаден с много любов от шепа ентусиасти, минал през две десетилетия на бурни процеси, Фестивалът е есенен пристан на красотата, очарованието и магията на театралното изкуство. И в това издание ние, организаторите, сме се постарали почитателите на Мелпомена да видят най-доброто от театралните сцени в страната от изминалия сезон, да се срещнат със следващото поколение актьори, да видят интересни и иновативни решения на актьори, режисьори…
 
Креативният ни директор Елин Рахнев реши тази година слоганът на форума да е ТЕАТЪРА ВЪЛШЕБНОТО. И може би в тази дума – ВЪЛШЕБНОТО се събира всичко, което бихме искали за прекрасната и всеотдайна фестивална публика. Вълшебство ще търсим още в самото начало, на 11 септември от 19 часа в Драматичния театър, когато Балет Арабеск ще ни разкажат с магията на танца най-великата любовна история на всички времена – „Ромео и Жулиета“. За да продължим Шекспировата линия, ще се посмеем заедно в „Сън в лятна нощ“, а темата за любовта ще бъде водеща и в „Къщата на спящите красавици“.
 
По-нататък ще прегърнем всички непримирими противоречия на живота и на театъра в един мистичен „Танцът Делхи“, а „След репетицията“ ще решим как да опишем емоциите на артиста.
 
За съвременния образец на абсурда ще помислим в „Честита съпруга“. Ще се разходим във „Вишнева градина“, за да потърсим прозрения за човешката природа, а след това ще посетим „Терапевти“, за да получим нагледно ръководство как да започнем да харесваме себе си.
 
Ще срещнем „Пияните“, за да търсим изгубени в нощта, а после ще затаим дъх пред „Кралят Елен“, за да чуем една трагикомична театрална приказка.
 
Любовта в различните й форми ще изследваме в „Петел”.
 
Ще сме съпричастни в сблъсъка на духовното и материалното в „Лисичета“, а „Три високи жени“ ще ни разкажат повече за женската природа. Ще споделим компанията „Едно чаровно лято“ с шепа „Чудаци“ и заедно ще търсим изход от заплетени ситуации.
 
Ще тръпнем, когато срещнем „Палачи“, и само абсурдният смях ще ни спаси. Украинските ни гости ще ни разкажат колко е интересно да си „Мъжът на жена ми“, а по-нататък ще надушим смешно-горчив абсурдизъм в Гоголевия „Нос“. Ще се отбием и до „Чамкория“, където ще се чудим да се смеем ли, или да плачем.
 
В съпътстващата програма Младен Влашки ще ни разкаже за книгата си „Млада Виена в млада България“, млади амбициозни хора ще ни покажат алтернативно изкуство, ще се посмеем и с едно дамско шоу.
 
Любимият ни фестивал ще завърши с апломб на 24 септември, представяйки книгата и филма „Романът на моя живот“ на проф. Стефан Данаилов. В компанията на свои студенти от различни години Мастера ще бъде докрай откровен с пловдивската публика и лично ще поздрави всички в залата по случай финала на 22-ото фестивално издание.
 
За целия ни екип ще бъде огромна чест и удоволствие да Ви приветстваме и в това фестивално издание. В топлата прегръдка на пловдивските есенни вечери и в уютната обстановка на Драматичния театър ще преживеем заедно тръпката на всяко представление, ще срещнем на живо създателите на тази магия – театъра, ще разберем защо ТЕАТЪРА е ВЪЛШЕБНОТО в този живот….
 
Съвсем скоро на сайта ни scenatepe.com ще бъде публикувана програмата по дати, зали и часове. Продажбата на билети ще започне онлайн на 20 август в 10 часа, а фестивалните каси в Драматичния театър и Куфарчето на театъра в МОЛ Пловдив ще отворят на 1 септември, събота от 10 часа. Очакваме ви!