С военни почести, автопоход, мастика и соленки отбелязват Балканската война
С военни почести, автопоход, мастика и соленки отбелязват Балканската война / netinfo

С кръгла маса и документални кинопрожекции на 4-ти и 5-ти октомври в зала ”Съединение” на музея на Съединението в Пловдив започва честването на 95-тата годишнина от началото на Балканската война, съобщиха от инициативния комитет. Ще бъдат показани 5 филма, произведени от Военната киностудия към ГЩ на БА, и по един от Сърбия и Румъния.

На 5-ти октомври тържествата продължават с поднасяне на цветя и военни почести пред паметника на полк. Дрангов, който като военен командир печели славни победи в битките при Чаталджа и Одрин. В същия ден от 12 часа в двора на Дом ”Мария Луиза” ще бъде отслужен военен и религиозен ритуал пред паметника на загиналите татковци. Заупокойна молитва ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Децата от дома ще получат телевизионна техника и ще участват в автопоход по пътя на Родопския отряд от състава на 21-ви Средногорски полк, командван от полковник Серафимов, който участва в боевете около с. Тамръш и завзема стратегическият връх Голица.

Еврейската и арменската общности в Пловдив също ще отбележат 95-тата годишнина от началото на Балканската война. На 7-ти октомври в двора на Арменската Aпостолическа църква ”Сурп Кеворк” ще бъде отслужен молебен в памет на загиналите за майка България арменци. На 19-ти октомври равин Самуел Бенун ще отслужи ритуал пред двете паметни плочи с имената на 40 загинали във войната евреи. След църковната служба в Синагогата, където мъжете и жените стоят отделно, и задължително с кипа на главата, ще има почерпка с мастика и соленки, както повелява еврейският канон.

95-тата годишнина от началото на Балканската война ще бъде отбелязана с изложбата ”Спомен за Балканската война- 1912-1913” в НБ ”Иван Вазов. Свои тържества ще организират Съюзът на тракийските дружества в Пловдив и Регионалният съюз на офицерите, сержантите и войниците от запаса.