С шествие отбелязваме Световния ден за борба срещу тормоза в училище
С шествие отбелязваме Световния ден за борба срещу тормоза в училище / netinfo
С шествие ученици от Пловдив ще отбележат днешния Световен ден за борба срещу тормоза в училище. Събитието се оранизира от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Пловдив.

Шествието ще стартира в 11.00 часа от пл. “Стефан Стамболов”, като ще продължи до Римския стадион и обратно до Цар-Симеоновата градина, където ще е крайната точка. Мотото на деня е “Ден на розовата фланелка”. 

Последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище. Две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят.

За първи път в България се отбелязва през 2012 г.