С протест подкрепят младежа, нападнал лекарка от Спешното
С протест подкрепят младежа, нападнал лекарка от Спешното / снимки: Тина Соколова

Граждански протест в подкрепа на 18-годишния Димитър Костадинов от беловското село Момина Клисура, нападнал лекарка от Спешно отделение в Пазарджик, организираха днес негови близки. Митингът бе пред Съдебната палата, малко преди заседанието, на което предстои магистратите да решат дали да удължат 72-часовата му мярка за задържане с постоянна. Събралите се около 60 протестиращи непрекъснато пресичаха пешеходната пътека и временно спираха движението на ул. "Хан Крум,  като са се образуваха дълги колони от автомобили.

С протест подкрепят младежа нападнал лекарка от Спешното
netinfo
Участниците носеха лентички и плакати „Да помогнем на Митко”. Във Фейсбук е създадена група в подкрепа на Митко, в която за часове са се присъединили над 230 души. От коментари се вижда, че към недоволните се присъединяват и граждани, които не познават момчето, но са преживели грубо отношение от медици.

По думите на адвоката на младежа - Малин Комсийски, до 12:30 часа днес мярката трябва да се гледа, тъй като изтича 72-часовия срок на задържане. Според него обвинението е без основание, защото няма нанесена телесна повреда, а е имало само спречкване между лекарката от Спешна помощ и младежа. Според Ангел Костадинов – чичо на обвиненото момче, лекарката се е държала арогантно. Той каза още, че младежът не я е ударил по главата.

С протест подкрепят младежа нападнал лекарка от Спешното
netinfo
Близките на Димитър не са се отказали да съдят нападнатата д-р Гергана Анчева. Обвиняват я в небрежност, неглижиране на задълженията й и арогантно отношение. По думите им, тя е напсувала Костадинов и баща му, които са били придружители на пострадал при катастрофа техен роднина, вместо да му окаже помощ.

От Областната болница твърдо застават зад колежката си и твърдят, че пациентът е бил обслужен въпреки нападението на двамата мъже над д-р Анчева.

С протест подкрепят младежа нападнал лекарка от Спешното
netinfo
Междувременно в писмо до здравния министър Петър Москов от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ настояват Министерството на здравеопазването да осигури юридическа защита на нападнатия техен колега. Д-р Гергана Анчева е пострадала по време на дежурство на 27 октомври в Спешно приемно отделение на МБАЛ - Пазарджик, когато е била нападната от 18-годишен младеж.

Заради травмата тя беше настанена в отделението по неврохиругия на болницата. След инцидента нападателят твърдеше, че д-р Анчева го е обидила и че ще търси правата си по съдебен ред. В писмото си от асоциацията посочват, че "дори д-р Анчева да е нанесла вербална обида на обвинителите си, в което не вярваме, това не оправдава физическата агресия, извършена над нея".

От асоциацията допълват, че  те ще поемат защитата на д-р Анчева, ако здравното министерство не осигури адвокат на медика. В писмото се посочва, че след всеки акт на насилие над лекар, се отчита повишаване на броя на напусналите системата. "С всеки напуснал спешен медик ще нарастват закъсненията за оказване на спешна медицинска помощ, което понякога ще бъде фатално за абсолютно невинни пациенти", добавят лекарите в писмото си.