С орден „Св. Апостол Ерм” бе отличен най-дългогодишният свещеник в Родопите
С орден „Св. Апостол Ерм” бе отличен най-дългогодишният свещеник в Родопите / снимка: Ева Тошева

С орден „Св. Апостол Ерм" на Пловдивската епархийска църква бе отличен най-дългогодишният свещеник в Родопите - отец Атанас Аролски от чепеларското село Хвойна. Това стана в Деня на народните будители, когато Аролски отпразнува 90-тия си рожден ден.

Орденът на името на покровителя на Пловдив и цялата епархия бе присъден на отец Аролски за неговото достойно пастирско служение в продължение на 66 години в родното му село и Родопите.

Отец Атанас е първото духовно лице, получило високото отличие. На специална церемония в църквата „Св. Пророк Илия" в Хвойна, орденът на дългогодишния свещеник връчи Константийски епископ Антоний. „Нека Атанас Аролски бъде за пример, вдъхновение и насърчение на всички по-млади свещеници, да имат неговата ревност в изпълнението на своята пастирски дълг", пожела владиката. Епископ Антоний и свещеници от цялата Смолянска околия отслужиха молебен за здраве и благоденствие на най-възрастния свещеник в региона.

По повод юбилея Общинският съвет удостои отец Атанас с най-високото отличие на общината - почетен гражданин на Чепеларе.  Свещеникът получи поздравления от много приятели и гости. Неговата годишнина бе почетена и от златоградчани, в чийто град отец Аролски е служил 52 години.