С листовки докторите обясняват протеста си на пациентите
С листовки докторите обясняват протеста си на пациентите / netinfo

Пловдивските лекари ще участват в националните протести от понеделник до петък следващата седмица с едночасови прекъсвания на работа, реши снощи Управителния съвет на Регионалния лекарски съюз. Докторите и сестрите от болниците няма да работят от 8 до 9 часа, а протестите в извънболничната помощ ще са в интервалите 10 - 11 часа и 14 – 15 часа, съобщи зам.-председателят на колегията д-р Кирил Еленски. По това време спешната и неотложната помощ ще работят.

Хиляди листовки, които обясняват на пациентите исканията на медиците, се разпространяват от днес по пловдивските кабинети. Недопустимо е при 12% официална инфлация за 2007-а, цените на здравните услуги да бъдат замразени под административния натиск на касата, подчертаха от Регионалната колегия на БЛС. Докторите подчертават, че няма начин финансовият недостиг да не се отрази на качеството на обслужване на пациентите. Те настояват за възстановяване на преговорите като начин на формиране на медицинските правила.

От БЛС очакват най-активно в протестите за 20 -процентно увеличение на покриваните от касата медицински услуги да се включат работещите от общинските болници, които ще бъдат принудени да закрият доста от клиничните си пътеки. Според Еленски, единствено персонала на двете държавни болници няма да реагира на призивите на БЛС заради притеснения това да не бъде изтълкувано като действия срещу правителството.