/ ThinkStock/Getty Images
Ръст на болните от остри респираторни заболявания, се наблюдава през последните дни в Смолянско. Според справка на Регионалната здравна инспекция в града, за миналата седмица регистрираните случаи са с 47% повече от предходния период на наблюдение от здравните инспектори.

Епидемичната обстновка в Пловдив: Болните са 97 на 10 000 души

От 7 до 13 януари има 50 болни, а през първата седмица на януари те са били 34. Заболеваемостта е 178,83 на 10 000 и все още е под епидемичните стойности, уточняват от Здравната инспекция. Най-много са заболелите деца между 5 и 14 години. През изминалата седмица има регистрирани два случая на ентероколит, 1 - на салмонелоза, 9 случая на варицела и един с хепатит С.

Грип
ThinkStock/Getty Images


Покачване на броя заболели се наблюдава и в Пазарджик. Регистрираната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в Пазарджик към днешна дата е 178,1 на 10 000. Не са достигнати епидемични стойности, съобщават от Здравната инспекция в града.

Ето кои хора по-често боледуват от грип

Няма и лабораторни данни за циркулация на грипни вируси. Всички възрастови групи са еднакво засегнати, но по-висока заболеваемост се наблюдава при децата. Епидемиологичната обстановка остава динамична.

Кога се очаква пикът на грипа у нас?

При промяна на ситуацията ще се предприемат съответните противоепидемични мерки. Към настоящия момент има съмнение за 15 души с грипоподобна симптоматика. Взети са им носогърлени секрети, а пробите ще бъдат изследвани в Национална референтна лаборатория по грип и ОРЗ. Очакват се резултатите.