Ресторанти и дискотеки крият 2/3 от оборотите си
Ресторанти и дискотеки крият 2/3 от оборотите си / netinfo
Дискотеки и ресторанти в Пловдив крият реалните си обороти и отчитат едва 1/3 от тях, констатира проверка на инспектори от „Оперативни проверки” в Дирекция „Контрол” при  Териториалната дирекция на НАП.

На Никулден и на студентския празник екипи от звеното са направили скрити наблюдения в седем търговски обекта - 3 ресторанта и 4 дискотеки. Те са се представили за обикновени клиенти и са провели наблюдение колко са посетителите, какво консумират и получават ли  касови бележки. На тази база инспекторите са изчислили приблизителния оборот на заведенията. Проверките са установили, че отчитаните в присъствието на данъчните  обороти са 3 пъти по-големи от сочените в други дни. Проверени са договорите и осигуровките на работещите, но там не са установени нарушения.

Наблюденията на инспекторите ще продължат на Коледа и Нова година, когато ще работят минимум 10 екипа, заяви пред Дарик териториалният директор Николай Брънчев.

Най-сигурният начин да се гарантира, че търговците ще платят данъци върху действителния си оборот е, всеки гражданин да изисква касови бележки за платените куверти, входни такси и консумацията в заведенията.

Всеки може да подаде сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки и чрез Информационния център на НАП на тел. 0700 18700 на цената на един градски разговор всеки делничен ден от 9.00 до 17.30 часа.